Sziklakert építése

Sziklakert építése

Mi is az a sziklakert?

A legegyszerűbben megfogalmazva: alpesi növényekkel betelepített sziklaformáció. A kert központi elemeként is megjelenhet, de például a természetesen lejtős talajrészt vagy a teraszt is dekorálhatjuk vele.

A sziklakert megtervezése

Számos kertész szereti ősszel elrendezni a sziklakert alapját, majd tavasszal beültetni növényekkel, hogy azoknak legyen ideje megtelepedni a nyári forróság beköszönte előtt.
Először is szükség lesz néhány nagyobb kődarabra, amelyek horgonyként rögzítik a sziklakertünket. Ezeket magunk is összegyűjthetjük – például régi kőbányák környékén könnyen találhatunk megfelelő darabokat -, vagy tájépítész szaküzletből, díszkő kereskedőtől is vásárolhatjuk. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk érdekes formájú sziklákat, amelyek természetesen is előfordulnak a környékünkön. A mohás, zúzmós kövek struktúrát, színt visznek a formációba, és erősítik a természetes hatást.

Ha beszereztük a nagyobb alapdarabokat, elkezdhetjük kialakítani magát a sziklakertet. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, de segít, ha nagyjából megtervezzük papíron. Vegyük figyelembe az arányokat (a sziklák méreteit) a megfelelő mennyiségű növényzet elrendezéséhez. Ha ügyesen csináljuk, egészen naturális hatást érhetünk el.

A kert megtervezése után szerezzük be a növényeket egy üvegházból vagy egy alpesi növényekre specializálódott neveldéből. Ezek évelő növények, amelyek magasan elhelyezkedő, sziklás területeken élnek. Kifejezetten széles a választék, így könnyedén összeválogathatjuk a szimpatikus, kertünkhöz passzoló növényeket. Jól érzi magát a sziklakertben például a varjúháj, a cickafarkkóró, a ternyefű, a kankalin, a madársóska, a kőtörőfű, a sáfrány, a hagymafélék, a hóvirág vagy a nárcisz.

Néhány törpe örökzöldet is ültethetünk, például borókát vagy fenyőt, amelyek egész évben színt visznek a kertbe. Tavaszra és nyárra választhatunk virágzó cserjéket, mint az azálea.

Bár a sziklakertek általában napos területre kerülnek, úgy is építhetjük, hogy egy része árnyékos maradjon. Ebben az esetben vegyük figyelembe az egyes növényfajták különböző igényeit, és a megfelelő oldalra ültessük őket, tehát például amelyiknek délutáni árnyékra van szüksége, azt ne tegyük ki tűző napra. Ne keverjük a szárazságtűrő növényeket a vízigényesekkel, hogy mindegyiknek megfelelő öntözést biztosíthassunk.

Válasszuk ki az ideális talajt!

Az alpesi növényeknek laza, jó áteresztőképességű földre van szüksége, tehát ha gyenge minőségű és tömör az alap, keverjünk bele fakérget vagy komposztot, amelyek a minőséget és az áteresztést is javítják. A sziklákat úgy helyezzük el, hogy legalább 1/3 részük a talajba kerüljön, így stabil alapot kap a kert. Ha a nagyobb köveket beástuk, jöhet a kisebb sziklák és a növények elrendezése. Helyezzük el a cserepeket és a köveket, majd lépjünk hátra, és nézzük meg a kompozíciót – kísérletezzünk és rendezgessük, amíg a szemnek kellemessé válik a látvány, majd rögzítsük az elemeket. Végül szórjuk körül a növényeket és a köveket egy réteg sóderrel vagy kaviccsal.

Később pedig gondozzuk, locsoljuk, gyomláljuk a sziklakertünket, hogy hosszú ideig gyönyörködhessünk benne.

Ha kérdése van sziklakertekkel kapcsolatban, kérem írjon a gaspar.attila@greenbo.hu email címre.